Dags att så frön

När du sår i kruka eller i såbrätten är det bra att blanda i ungefär 10 % perlite i jorden. Perlite är ett naturligt vulkaniskt material som gör jorden mer porös och luftig.

Fördelen med att blanda i perlite är att:

  • Dräneringen förbättras, så att överskottsvatten lättare rinner bort och rötterna inte riskerar att stå blött.

  • Syretillgången ökar runt fröna och de späda rötterna, vilket gör att de kan utvecklas starkare.

  • Jorden blir lättare och smidigare att hantera, vilket särskilt gynnar småplantor.

På så sätt får dina frön en jämnare miljö som minskar risken för att de ruttnar och ger bättre förutsättningar för en lyckad groning.


Nu är det dags att börja med fröna! Det här är ett viktigt steg, så jag ska berätta vad jag brukar tänka på.

Först och främst, när ska man så? Jo, chilifrön gillar värme, så här i Sverige är det bäst att börja inomhus ungefär 8–10 veckor innan sista frosten, alltså ofta i februari–mars.

Jorden är också viktig. Jag brukar använda en lätt och näringsrik såjord. Ett tips är att blanda i lite perlit – det gör jorden luftigare och håller rötterna glada. Undvik tung lerjord eller jord med för mycket kväve, det gör plantorna spretiga och svaga.

När man sår fröna så ska de ner ganska grunt, bara 2–3 millimeter i jorden. Täck dem lätt och tryck försiktigt till.

Sen kommer vattning och fukt. Jorden ska vara jämnt fuktig, men inte blöt – för mycket vatten gör att fröna ruttnar. Jag brukar ibland lägga ett lock eller plastfolie över, det hjälper till att behålla fukt och värme.

Temperatur och ljus spelar också stor roll. Fröna gror bäst vid 24–28 grader. Jag använder ofta värmematta under mina krukor, det gör stor skillnad. När fröna väl grott behöver plantorna mycket ljus, ett söderfönster funkar bra, annars kan man använda växtlampa.

Och sist, tålamod! Groddtid varierar mellan olika sorter, ofta 7–21 dagar. Plantorna växer långsamt i början, men ge dem lite tid – snart har du starka, fina små chiliplantor som du kan vara stolt över!