Dags att välja chilisort och skaffa frö

Okej, nu är det dags att välja vilken sorts chili du vill odla! Det är faktiskt ett ganska roligt steg, och det finns några saker jag brukar tänka på.

Först och främst: Vad vill du använda chilin till? Är det matlagning, salsa eller kanske torkning? Eller vill du ha en dekorativ sort som kan stå inne och vara fin som prydnad?

Sen måste du fundera på hur stark du vill att chilin ska vara. Chilifrukter kan vara allt från riktigt milda till superheta. Om du är nybörjare är det ofta lättare att börja med mildare sorter – det blir både roligare och mindre risk att man bränner sig på första försöket.

En annan sak är hur lång växtsäsong som behövs. Vissa sorter behöver mycket värme och lång tid för att mogna, medan andra går snabbare och är mer tåliga här i vårt klimat.

När man ska välja chilisorter är det bra att känna till de olika chilifamiljerna, för de har olika växtsätt, smak och styrka. Här är några exempel.

1. Capsicum annuum
Det här är den vanligaste familjen. Många milda till medelstarka sorter hör hit. Här hittar man till exempel Paprika, Jalapeño, Cayenne, Anaheim och Sweet Banana.

2. Capsicum frutescens
De här är ofta små och ganska starka. Plantorna växer ofta buskigt med upprätt växtsätt. Exempel är Tabasco och Thai Bird's Eye.

3. Capsicum chinense
Här hittar vi världens starkaste sorter. De behöver lång tid och mycket värme för att mogna. Några kända sorter är Habanero, Scotch Bonnet, Carolina Reaper och Trinidad Moruga Scorpion.

4. Capsicum baccatum
De här är medelstarka och ofta väldigt aromatiska. Plantorna blir ofta höga och frukterna är långa. Några exempel är Aji Amarillo, Lemon Drop och Bishop's Crown.

5. Capsicum pubescens
Det här är en lite ovanligare familj här i Sverige. De tål kyla bättre, har stora, håriga blad och svarta frön. Exempel är Rocoto och Manzano.

När man lär sig de här familjerna blir det mycket lättare att välja sorter som passar både smak, styrka och hur man vill att plantan ska växa.


Fröval och inköp

När det gäller fröval och inköp så rekommenderar jag att köpa från pålitliga leverantörer och kolla information om sorten – mognadstid, växthöjd och skötsel. Ett tips är också att alltid kolla årtal på fröna, för de tappar grobarhet med åren. Om det är en ny sort kolla vilken generation det är F1 F2 osv.

När man pratar om hur stark en chili är ser man ofta ett tal som kallas SHU, det står för Scoville Heat Units. Det är egentligen ett mått på hur mycket capsaicin en chili innehåller – ämnet som gör att det hettar i munnen. Ju högre SHU, desto starkare chili. Till exempel: Paprika (Sweet Peppers ligger på 0 SHU, alltså helt mild. Jalapeño ligger runt 2 500–8 000 SHU, alltså mild till medelstark. Habanero kan ligga på 100 000 – 350 000 SHU, vilket är riktigt hett! Och många Ghost peppers kan nå över 1000 000 SHU – där gäller det att vara försiktig!

Och så några nybörjartips: Börja gärna med en lättodlad sort. Om du vill testa flera sorter kan det vara kul att ta en mild, en medelstark och en riktigt stark – då får du både variation, lär dig vilken du gillar bäst och ser skillnaderna i hur de olika chilityperna växer. Vissa blir kompakta och buskiga, andra höga och smala, och det är både spännande och lärorikt att följa.